Het Houtje

Zoek

Houtworm

Houtworm

Een veelvoorkomend probleem bij houten meubels en constructies. Houtwormen zijn eigenlijk de larven van bepaalde soorten kevers, zoals de kleine klopkever en de boktor. Ze boren zich in het hout en leven daar van de voedingsstoffen in het hout. Dit kan uiteindelijk leiden tot aanzienlijke schade aan het hout. Het is iets dat we in oude meubels geregeld terugzien, maar sporen hoeven niet altijd te betekenen dat de houtworm nog actief is.

Hoopjes zaagsel

Ontstaan er “hoopjes” zaagsel in of rond het meubel dat weet je zeker dat deze actief zijn. Valt er wat zaagsel uit als je op het meubel klopt of het verplaats dan kan het ook oud zaagsel zijn dat uit de gaatjes valt. Het is belangrijk om houtworm zo snel mogelijk te behandelen om verdere schade te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om objecten te behandelen, afhankelijk van de ernst van de aantasting en de soort houtworm.

Behandeling

Een veelgebruikte behandeling is het aanbrengen van een bestrijdingsmiddel op het hout. Dit kan zowel een chemisch middel zijn als een natuurlijk middel, zoals lijnolie of tea tree olie. Het bestrijdingsmiddel dient diep in het hout te worden aangebracht, waar de larven zich bevinden. Dit kan door middel van injecteren of door het aanbrengen van een spray.

Wij werken met Perfax Anti Houtworm, omdat dit niet alleen de larven, maar ook de eitjes doodt. Wanneer we enige twijfels hebben bij een meubelstuk, behandelen we het altijd om er zeker van te zijn dat er geen activiteit meer is.

Een andere manier om houtworm te behandelen is door middel van verhitting. Dit kan bijvoorbeeld met een speciale oven, waarin het hout wordt verhit tot een temperatuur waarbij de houtworm en de larven sterven. Ook langere tijd bevriezen is een manier om houtworm te behandelen. Deze technieken zijn alleen niet altijd even wenselijk voor houten meubels.

Houtworm en boktor in hout.

Voorkomen is beter dan genezen

Preventie is natuurlijk de beste manier om houtworm te voorkomen. Zorg ervoor dat het hout goed geventileerd wordt en niet vochtig blijft. Wees altijd alert op tekenen van aantasting en grijp zo snel mogelijk in als je houtworm constateert.

Wij zijn niet aansprakelijk voor houtworm in de meubels. Je mag altijd contact met ons opnemen als je vragen hebt of twijfels over het product dat je bij ons gekocht hebt wij denken graag mee in oplossingen. Voor meer informatie zie ook veel gestelde vragen en algemene voorwaarden.

Lees ook onze andere blogs

Houten bosdieren tafereel, seizoenstafel, herfsttafel, bomen, beer, hert, vos. konijn
Producten

Houten kerststal

Houten wintertaferelen Een houten kerststal en een winterbos met silhouetten van bomen, dieren, de driekoningen en natuurlijk Jozef, Maria en kindje Jezus in de kribbe.

Lees verder »
Krijtverf, kasten, servieskast, meidenkast, kledingkast, ladekast, dressoir.
Materialen

Krijtverf

Krijtverf Krijtverf is een populaire verfsoort die veel wordt gebruikt in de wereld van interieurdesign en meubelrestauratie. Deze verfsoort heeft een matte afwerking en een

Lees verder »
Ter nagedachtenis.. Kleine urn van beukenhout, mogelijk ook te personaliseren met houtbranden
Maatwerk

Ter nagedachtenis

Ter nagedachtenis Ter nagedachtenis aan een dierbaar persoon een blijvend aandenken laten maken is een voor ons een uitdaging waar we je graag bij helpen. Voor

Lees verder »

Of bekijk fotos van onze projecten