Het Houtje

Zoek

Houtsoorten

Houtsoorten

Het mooiste wat er is… Werken met natuurlijke materialen! Elke keer dat we een boomstam doorzagen of een ruwe plank schaven, is het een waar feest! De prachtige tekeningen die tevoorschijn komen, zijn altijd weer anders en elke houtsoort is uniek. In deze blog vertellen we je graag over de eigenschappen van de houtsoorten die wij het meest gebruiken en welke houtsoort het beste past bij jouw project. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.

Beukenhout

Beukenhout is een uitstekende keuze voor houtbewerking. Het biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en heeft een lange levensduur. In vergelijking met bijvoorbeeld steigerhout, dat momenteel in dezelfde prijsklasse ligt, is beukenhout veel harder en duurzamer. Het bewerken van beukenhout kan wel wat meer tijd kosten, waardoor meubels vaak iets duurder uitvallen dan die van steigerhout. Maar het resultaat is een meubel dat een leven lang meegaat!

Niet iedereen is dol op de mooie warme kleur van beukenhout. Om die reden kiezen onze klanten ook vaak voor houtsoorten zoals essen, esdoorn of eiken. Echter, als je van plan bent om het meubel te behandelen met een gekleurde lak of beits, is beukenhout juist zeer geschikt. Het absorbeert de kleur goed en zorgt voor een mooie afwerking die aan je smaak voldoet.

Kortom, als je de warme kleur van beukenhout waardeert of van plan bent om het te behandelen met een gekleurde afwerking, dan is beukenhout een goede keuze. Hou er echter rekening mee dat het niet geschikt is voor gebruik buitenshuis vanwege de gevoeligheid voor vocht en weersomstandigheden.

Steigerhout

Steigerhouten meubels zijn lange tijd erg populair geweest en er is nog steeds veel vraag naar. Echter, vanwege de verhoogde prijzen van vurenhout zien we dat de vraag naar steigerhout afneemt. Wist je dat steigerhout eigenlijk de commerciële naam is voor vurenhouten planken met vaste afmetingen? Deze planken worden vaak gebruikt in de bouw en kunnen mooie verkleuringen hebben, maar helaas bevatten ze soms ook resten cement en zand. Onze machines zijn daar minder blij mee.

Steigerhout kan onbewerkt buiten worden gebruikt, maar voor een langere levensduur is het wenselijk om het jaarlijks te behandelen met een steigerbeits. Binnen kan dit hout ook goed worden gebruikt, en je kunt voor een relatief lage prijs een op maat gemaakt meubel hebben.

Meubels op maat, steigerhouten wandmeubel met vakken, deuren en laden. Houtsoorten - steigerhout.

Eikenhout

Wie kent het niet? Het mooie robuuste eikenhout, met her en der een knoest of prachtige vlammen wanneer het hout kwartiers gezaagd is. Vroeger werden eiken meubels vaak donker afgewerkt, waardoor sommige mensen denken dat het hout van nature donker is. Dat is eigenlijk niet zo, het heeft een mooie warme geelbruine kleur die niet te donker is. Wij werken het vaak af met een matte 2-componenten lak. Op die manier blijft de kleur van het hout zoveel mogelijk behouden en krijgt het nog net wat meer karakter. Eikenhout is ook geschikt voor buitentoepassingen, mits goed afgewerkt. We gebruiken het veel voor naamborden, bijvoorbeeld. Het is een prachtige houtsoort met veel mogelijkheden, maar dat zie je ook terug in het prijskaartje. Eikenhout is bijna twee keer zo duur als beukenhout.

Esdoornhout

Esdoorn is een geweldige keuze als je op zoek bent naar een lichte houtsoort, maar toch de kwaliteit van eikenhout wilt behouden. Het heeft een mooie “witte” tint en een subtiele fijne nerf, waardoor het er heel stijlvol uitziet. De prijs vrijwel gelijk is aan die van eikenhout. Het is een duurzame keuze voor een meubel dat je leven lang meegaat.

Op de foto zie je twee tafels die we hebben gemaakt voor in een keuken. Ze dienen als extra werkblad, maar kunnen ook gebruikt worden als statafel tijdens feestjes. We hebben een tandverbinding toegepast, waardoor het meubelstuk extra details heeft. In de woonkamer sluiten de meubels hierop aan, met een grote Esdoorn wandkast waarin de tv is verwerkt, samen met een bijpassende salontafel. Alle foto’s van dit project kun je hier vinden.

Esdoorn sidetables, tafels, statafel in de keuken. Houtsoorten, tandverbinding.

Essenhout

Essenhout is een veelzijdige houtsoort die een mooie middenweg biedt tussen verschillende andere houtsoorten. Het heeft een wat grovere nerf in vergelijking met bijvoorbeeld esdoorn, maar is lichter van kleur dan eiken. In tegenstelling tot beukenhout heeft essenhout geen roze tint, maar eerder een subtiele gele gloed.

Wat betreft de eigenschappen van essenhout is het iets zachter dan bijvoorbeeld eiken, maar nog steeds stevig en duurzaam. De prijs van essenhout bevindt zich ergens tussen die van beukenhout en eikenhout in, waardoor het een aantrekkelijke keuze kan zijn voor verschillende projecten.

Daarnaast komen we soms ook prachtige planken van olijfessen tegen, waarbij de kern van het hout een unieke tekening heeft die lijkt op olijfhout. Het kernhout van essenhout is bruin en komt alleen voor bij bomen van ongeveer 60 jaar of ouder. Het hout heeft een grillig verloop van de kern, waardoor bruin-wit gestreept of gevlamd hout ontstaat dat bekend staat als olijfessen. Dit voegt een extra originaliteit toe aan bijvoorbeeld meubelstukken of naamborden.

Overige houtsoorten

Naast de eerder genoemde houtsoorten werken we ook graag met verschillende andere houtsoorten. Een voorbeeld hiervan is lindehout, dat we vaak gebruiken voor houtsnijwerk vanwege de mooie zachte eigenschappen ervan. Soms stuiten we op een prachtig blok afzelia hout, dat we zorgvuldig bewaren totdat we een project hebben waarin het perfect tot zijn recht komt.

Voor buitentoepassingen maken we vaak gebruik van iroko, een zeer duurzame houtsoort. Het verkleurt niet snel en is bovendien voordeliger dan eikenhout. Het heeft ook weinig knoesten waar water in kan blijven staan. We hebben iroko onder andere gebruikt voor luiken en een mooi bord met houtbrandwerk.

De houthandel is voor ons als een snoepwinkel, waar we regelmatig bijzondere stukken hout vinden voor onze eigen ontwerpen. Onlangs hebben we een prachtig stuk purperhart gekocht, dat we hebben verwerkt in snijplanken samen met andere houtsoorten. De paarse kleur geeft deze planken een bijzondere uitstraling.

We hopen dat je nu een beter beeld hebt van de verschillende mogelijkheden. Wanneer je bij ons maatwerk laat maken, zullen we altijd jouw wensen bespreken en je adviseren over wat voor jou de beste keuze is.

Lees ook onze andere blogs

Houten bosdieren tafereel, seizoenstafel, herfsttafel, bomen, beer, hert, vos. konijn
Producten

Houten kerststal

Houten wintertaferelen Een houten kerststal en een winterbos met silhouetten van bomen, dieren, de driekoningen en natuurlijk Jozef, Maria en kindje Jezus in de kribbe.

Lees verder »
Krijtverf, kasten, servieskast, meidenkast, kledingkast, ladekast, dressoir.
Materialen

Krijtverf

Krijtverf Krijtverf is een populaire verfsoort die veel wordt gebruikt in de wereld van interieurdesign en meubelrestauratie. Deze verfsoort heeft een matte afwerking en een

Lees verder »
Ter nagedachtenis.. Kleine urn van beukenhout, mogelijk ook te personaliseren met houtbranden
Maatwerk

Ter nagedachtenis

Ter nagedachtenis Ter nagedachtenis aan een dierbaar persoon een blijvend aandenken laten maken is een voor ons een uitdaging waar we je graag bij helpen. Voor

Lees verder »

Of bekijk fotos van onze projecten