Het Houtje

Search

Houtsnijden

Houtsnijden projecten

Bij onze houtsnijden projecten gebruiken we ambachtelijke techniek waarbij hout wordt gesneden om er een bepaalde vorm aan te geven. Het is een vaardigheid die al eeuwenlang wordt beoefend en nog steeds wordt gebruikt om kunstwerken, meubels en decoratieve objecten te maken. Daarnaast wordt deze techniek ook vaak gebruikt voor restauratiewerkzaamheden, waarbij oude of beschadigde houten objecten weer in hun oorspronkelijke staat worden hersteld.

Ontwerpen

Het proces van houtsnijden begint met het maken van een ontwerp. Bij restauratiewerk en monumentale panden is het vaak belangrijk om rekening te houden met een bepaalde stijl en de wensen van de klant. Daarom bespreken we samen met de klant wat de gewenste vormen en lijnen zijn. In sommige gevallen hoeft er geen ontwerp gemaakt te worden, bijvoorbeeld wanneer we een kopie maken van een bestaand ornament zoals een kuif die aan vervanging toe is. In dat geval werken we op basis van het origineel of goede detailfoto’s. Zo kunnen we het houtsnijwerk nauwkeurig namaken.

Houtsnijden, guirlande gemaakt om een gietmal te produceren voor een balustrade.

Houtsoort

Vervolgens kiezen we het juiste stuk hout. Meestal wordt er gekozen voor zachte houtsoorten, weet je waarom? Zachte houtsoorten, zoals lindehout zijn gemakkelijker te bewerken! Ook de dichtheid nerf speelt een belangrijke rol om het hout te kunnen bewerken. Daarnaast houden we rekening met de locatie waar het houtsnijwerk geplaatst wordt. Bij buitenplaatsing is het belangrijk dat het hout goed bestand is tegen weersomstandigheden. Als het hout transparant afgewerkt wordt, is het van belang dat de tekening en kleur van het hout naar wens is. Wanneer het een toevoeging is aan een bestaand houtsnijwerk kijken we of het daarop aansluit.

Gereedschap

Om het hout in de gewenste vorm te krijgen, gebruiken wij verschillende snijgereedschappen, zoals gutsen en beitels. Het is een tijdrovende klus, dus om tijd te besparen, doen wij vaak de eerste stappen machinaal. We zagen en schaven de plank op de juiste afmeting en frezen zoveel mogelijk hout weg met een freesmachine. Dit helpt met name bij het snijden van een achtergrond in het snijwerk. Als we een vrijstaand beeld maken, gebruiken we een haakse slijper met een grote schuurschijf. Daarna begint het fijne werk en bewerken we het hout met beitels en gutsen op ambachtelijke wijze.

Houtsnijden is een prachtige ambachtelijke kunstvorm die nog steeds veel waardering krijgt. Het vereist veel geduld, precisie en vakmanschap om een mooi stuk houtsnijwerk te maken. Het is een geweldige manier om creativiteit te uiten en om unieke en persoonlijke objecten te creëren die een leven lang meegaan.

Onze projecten

Regelmatig krijgen wij projecten waarbij we ons vakmanschap als houtsnijders kunnen toepassen. Zo hebben we bijvoorbeeld gewerkt aan de restauratie van een grachtenpand waarbij de ornamenten en kuif beschadigd waren geraakt tijdens een storm. Ook hebben we een eikenhouten trap voorzien van nieuw houtsnijwerk nadat deze door een brand verloren was gegaan. We hebben zelfs ornamenten voor een balustrade vervaardigd die vervolgens als mal werden gebruikt voor het gieten.

Maar we maken niet alleen restauratiewerk, we creëren ook vrij werk, zoals een levensboom van essenhout, een stoel met olifanten en een beeld van een prachtig stuk afzeliahout als huwelijksjubileum cadeau. Het is voor ons telkens weer een uitdaging om een uniek en persoonlijk stuk te maken dat past bij de wensen van de klant. Wij doen dit met veel passie en plezier! Bekijk hier meer van onze projecten houtsnijden.

Houtsnijden, Keltische levensboom gemaakt van essenhout.

Lees ook onze andere blogs

Houten bosdieren tafereel, seizoenstafel, herfsttafel, bomen, beer, hert, vos. konijn
Producten

Houten kerststal

Houten wintertaferelen Een houten kerststal en een winterbos met silhouetten van bomen, dieren, de driekoningen en natuurlijk Jozef, Maria en kindje Jezus in de kribbe.

Lees verder »
Krijtverf, kasten, servieskast, meidenkast, kledingkast, ladekast, dressoir.
Materialen

Krijtverf

Krijtverf Krijtverf is een populaire verfsoort die veel wordt gebruikt in de wereld van interieurdesign en meubelrestauratie. Deze verfsoort heeft een matte afwerking en een

Lees verder »
Ter nagedachtenis.. Kleine urn van beukenhout, mogelijk ook te personaliseren met houtbranden
Maatwerk

Ter nagedachtenis

Ter nagedachtenis Ter nagedachtenis aan een dierbaar persoon een blijvend aandenken laten maken is een voor ons een uitdaging waar we je graag bij helpen. Voor

Lees verder »

Of bekijk fotos van onze projecten