Het Houtje

Zoek

Houten snijplanken

Houten snijplanken

Houten snijplanken, broodplanken en hapjesplanken, stoer en functioneel maar hoe zit het eigenlijk met hygiëne en onderhoud? En is het mogelijk is om een eigen tekst op een plank te laten houtbranden? In deze blog vertellen we je er alles over!

In onze webwinkel verkopen wij handgemaakte houten snijplanken, (stok-) broodplanken en hapjesplanken. Onze snijplanken zijn geschikt voor dagelijks gebruik en je kunt er werkelijk alles op snijden, een houten snijplank is namelijk geschikt voor alle etenswaren. De broodplanken en hapjesplanken adviseren we te gebruiken als “droge” plank. Ze zijn wel te gebruiken als snijplank maar ook minder geschikt voor intensief gebruik en vaak afwassen. De snijplanken kunnen veelvuldig gebruikt en afgewassen worden.

Is een houten snijplank hygiënisch?

In tegenstelling tot wat men vaak denkt zijn houten snijplanken wanneer ze goed onderhouden worden juist hygiënisch! Hout is een prachtig natuurproduct, het nadeel van hout is dat het kan werken. Hiermee bedoelen we dat het krom kan trekken of kan gaan scheuren, met name dat laatste wil je niet want in de kieren gaan snel bacteriën zitten.  Daarom is het van belang om je houten snijplank goed te onderhouden. Het voordeel van hout is dat er van nature zitten tanine in zit, dit zorgt ervoor dat bacteriën ingesloten worden waardoor ze niet kunnen overleven. Nog een groot voordeel van houten snijplanken is dat je messen minder snel bot worden.

Houtbranden, maatwerk snijplank in de vorm van een klaver met tekst.

Hoe kan ik mijn snijplank onderhouden?

Om je snijplank goed te onderhouden is het van belang deze geregeld in te smeren met een olie. Daarvoor neem je een eetbare olie die geur- en smaakloos is. Amandelolie of druivenpitolie zijn hiervoor geschikt. Gebruik liever geen olijfolie omdat dit plakkerig en vies wordt. Het onderhouden van je snijplank doe je afhankelijk van het gebruik ongeveer om de maand.

1. Knijp een citroen uit over de snijplank en strooi hier bovenop een eetlepel zout. Wrijf dit in met keukenpapier of een schone vaatdoek en laat het 10 minuten intrekken.

2. Spoel de snijplank af met warm water en laat deze helemaal drogen.

3. Verspreid ruim voldoende olie over de snijplank met een kwastje of een stuk keukenpapier.

4. Laat de olie 15 minuten intrekken.

5. Verwijder de overtollige olie met een stuk keukenpapier.

Naast het onderhoud kun je de snijplank na gebruik afwassen met warm water en een borstel. Afwasmiddel is niet nodig, dit lost de olielaag op. Wil je toch wat afwasmiddel gebruiken neem dan iets zonder agressieve middelen, bijvoorbeeld eco afwasmiddel. Daarna droog je hem gelijk af met een schone theedoek en laat je hem op de kant verder drogen. Zo komt er aan beide zijden lucht bij, dit voorkom kromtrekken. Laat hem nooit naast een warmtebron drogen!

Kan mijn snijplank in de vaatwasser?

Nee! Stop je snijplank nooit in de vaatwasser, door de hoge temperaturen en hoeveelheid vocht zal je snijplank gegarandeerd scheuren of kromtrekken tijdens het snelle drogen. Daarbij zitten er in vaatwastabletten allerlei chemische middelen, het hout is daar niet dol op en de olie op de snijplank lost snel op.

Is het mogelijk om een eigen tekst op een snijplank te laten houtbranden?

Op iedere houten snijplank, broodplank of hapjesplank die wij verkopen in de webwinkel kun je een eigen tekst laten branden. Zit de juiste plank er niet tussen dan is maatwerk ook mogelijk. Leuk als cadeau voor een huwelijk, verjaardag of een andere speciale gelegenheid. Lees meer over houtbranden en ontdek de mogelijkheden!

Houtbranden, maatwerk appel hapjesplank met tekst.

Lees ook onze andere blogs

Houten bosdieren tafereel, seizoenstafel, herfsttafel, bomen, beer, hert, vos. konijn
Producten

Houten kerststal

Houten wintertaferelen Een houten kerststal en een winterbos met silhouetten van bomen, dieren, de driekoningen en natuurlijk Jozef, Maria en kindje Jezus in de kribbe.

Lees verder »
Krijtverf, kasten, servieskast, meidenkast, kledingkast, ladekast, dressoir.
Materialen

Krijtverf

Krijtverf Krijtverf is een populaire verfsoort die veel wordt gebruikt in de wereld van interieurdesign en meubelrestauratie. Deze verfsoort heeft een matte afwerking en een

Lees verder »
Ter nagedachtenis.. Kleine urn van beukenhout, mogelijk ook te personaliseren met houtbranden
Maatwerk

Ter nagedachtenis

Ter nagedachtenis Ter nagedachtenis aan een dierbaar persoon een blijvend aandenken laten maken is een voor ons een uitdaging waar we je graag bij helpen. Voor

Lees verder »

Of bekijk fotos van onze projecten