Het Houtje

Zoek

Houtbranden

Houtbranden projecten

Een mooie tekst, de naam van je geliefde of van iemand die je nooit wilt vergeten… laat het branden in hout! Door middel van de techniek houtbranden schrijven wij een tekst in het hout. Houtbranden is een techniek die al jaren gebruikt wordt voor het decoreren van houten objecten. Deze kunst wordt ook wel pyrografie genoemd. Wij gebruiken deze techniek om op een unieke manier een bijzondere afbeelding, portret of tekst vast te leggen op hout. Een naambord met bedrijfslogo, een portret van jouw hond of een snijplank met spreuk zijn enkele voorbeelden van onze houtbranden projecten op maat.

Tijdrovend werk?

Wij krijgen vaak de vraag of het veel werk is om dit te maken en wat de kosten dan zijn. Daarom vertellen we jullie graag hoe wij te werk gaan. Allereerst maken wij een ontwerp of misschien heb je dit zelf al gedaan. Als het ontwerp akkoord is tekenen de letters of afbeelding op het hout en gaan vervolgens met een speciale houtbrander over de lijnen heen. Je hebt hier een vaste hand voor nodig en ieder stuk hout reageert weer anders. Hoeveel tijd we precies nodig hebben hangt van het project af. Het branden van een tekst is weer heel iets anders dan een portret of gedetailleerd bedrijfslogo. Op de website staan enkele producten met een vaste prijs ter indicatie. Voor een houtbranden project op maat kun je ons altijd vrijblijvend mailen met jouw ideeën. Je krijgt dan van ons vooraf altijd een vaste prijs, zo weet je waar je aan toe bent.

Houtbranden, gepersonaliseerde producten met tekst en afbeelding

Tot wel 1000 graden!

Houtbranden is een techniek waarbij hout met behulp van hitte wordt bewerkt. Wist je dat bij deze techniek een speciale houtbrander wordt gebruikt waarbij we de  temperatuur tot wel 1000 graden kunnen opvoeren? Met deze hitte worden de lijnen in het hout gebrand, waardoor er een blijvende tekening ontstaat. Het branden van het hout vereist een vaste hand en precisie, omdat ieder stuk hout anders kan reageren op de hitte. In dit filmpje kun je zien hoe dat gaat:

De juiste afwerking

Om zowel het hout als het houtbrandwerk te beschermen is de juiste afwerking nodig. Hoewel houtbranden een vrij permanente vastlegging is in het hout, kan de donkere kleur na verloop van tijd vervagen. Dit is vooral iets om rekening mee te houden bij gebruik buitenshuis, omdat het “verkoolde” hout kan uitspoelen door regen en blootstelling aan de zon. Om het object voor buiten goed te beschermen, geven we het twee lagen 2-componenten lak als basis. De klant is vervolgens verantwoordelijk voor het tijdig onderhouden van het hout, afhankelijk van de plaatsing. Als het object volledig in de regen hangt, zal het eerder onderhoud nodig hebben dan wanneer het onder een afdak is geplaatst. Voor binnen gebruiken we een matte hardwaxolie, die het hout nog meer tot zijn recht laat spreken.

Grote oplagen of lange teksten?

Het is niet altijd rendabel om alles met de hand te doen, zoals grote oplagen of op ronde objecten. Deze speciale projecten kunnen wij machinaal graveren in hout. De tijd gaat hierbij zitten in het maken van een goed ontwerp dat de machine kan uitlezen. Daardoor zijn er startup kosten aan verbonden, voor kleine projecten is dit vaak niet rendabel. Voor grote oplagen daarentegen is dit de ideale manier. Zo hebben we al vaker sleutelhangers met bedrijfslogo mogen maken en hout uitnodigingen voor een bruiloft. Een bijkomend voordeel is dat we dan direct de vorm kunnen uitsnijden, een huisje bijvoorbeeld. Ook ronde objecten zoals hamerstelen en pepermolens kunnen we hiermee makkelijk graveren en geven een strakker resultaat. Wil je meer weten over de mogelijkheden, neem dan contact met ons op en kijk zeker ook even bij onze projecten graveren voor inspiratie!

Graveren in hout, de machinale variant van houtbranden, familiewapen.

Lees ook onze andere blogs

Houten bosdieren tafereel, seizoenstafel, herfsttafel, bomen, beer, hert, vos. konijn
Producten

Houten kerststal

Houten wintertaferelen Een houten kerststal en een winterbos met silhouetten van bomen, dieren, de driekoningen en natuurlijk Jozef, Maria en kindje Jezus in de kribbe.

Lees verder »
Krijtverf, kasten, servieskast, meidenkast, kledingkast, ladekast, dressoir.
Materialen

Krijtverf

Krijtverf Krijtverf is een populaire verfsoort die veel wordt gebruikt in de wereld van interieurdesign en meubelrestauratie. Deze verfsoort heeft een matte afwerking en een

Lees verder »
Ter nagedachtenis.. Kleine urn van beukenhout, mogelijk ook te personaliseren met houtbranden
Maatwerk

Ter nagedachtenis

Ter nagedachtenis Ter nagedachtenis aan een dierbaar persoon een blijvend aandenken laten maken is een voor ons een uitdaging waar we je graag bij helpen. Voor

Lees verder »

Of bekijk fotos van onze projecten